Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Erzurum, Erzincan ve Muş Şeker Fabrikaları dahil 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi yönelik atılan adıma tepkiler sürüyor. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifinde istişare için bir araya gelen, Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, Erzincan Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Doğan ve Muş Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Seçkin özelleştirmenin bölge ve ülke ekonomisine darbe vuracağını belirtti. Kooperatifler adına basın açıklamasını yapan Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, özelleştirme kararından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.
Hem sağlığımız hem de ekonomimiz etkilenecek
Yapılacak özelleştirmeyle birlikte sağlık açısından zararlı olan nişasta bazlı şekerlerin önünün açılacağını vurgulayan Yağanoğlu, “18 Nisan’a kadar 25 şeker fabrikasının Erzurum Şeker Fabrikası dahil olmak üzere 14’ü satılacaktır. Bu yapılan özelleştirmelerin ardından da birçok şeker fabrikası zamanla kapatılacaktır. Özelleştirme sonucunda ortaya çıkacak şeker üretim açığının ise nişasta bazlı şekerle kapatılacağı aşikardır. Özelleştirme stratejik bir ürün olan pancar ve şeker üretiminin geleceğini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle fabrikanın özelleştirme sonrası kapanması durumunda fabrikada fiilen çalışanların yanı sıra, fabrika hinterlandındaki on binlerce çiftçi aile ise bölge hayvancılığı ve nakliyeciler ile esnafı da olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.
10 milyon insanı ilgilendiriyor
Özelleştirmeden doğacak sonuçların ağır olacağını paylaşan Yağanoğlu, şöyle konuştu: “Özelleştirmeden doğrudan etkilenecek şeker sanayinin dışında bu özelleştirmenin asıl etki alanını tarım ve şeker pancarı tarımını yapan üreticiler oluşturmaktadır. Bugün 1,5 milyon üretici pancar kooperatiflerinin ortağıdır. Yani bu özelleştirme aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon insanımızı ilgilendirmektedir. Şeker pancarı istihdam sorununa çözüm olabilecek en önemli faktördür. Çapa ve hasat dönemlerinde 250 bin tarım işçisi ve az topraklı çiftçiler ile işsizlere 100 gün süreyle iş imkanı sağlar. Aynı zamanda bir dekar şeker pancarı tarımı, tarımda 80, sanayide 13 saat olmak üzere toplam 95 saat istihdam sağlamaktadır. Şeker pancarı ve pancar şekeri sanayii ülkemizde yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır.”
Sektörün sonunu getirir, ithalatçı oluruz
Fabrikaların satışıyla şeker pancarı konusunda Avrupa’da söz sahibi olan Türkiye’nin ithalatçı konumuna düşeceğinin altını çizen Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, “Şeker fabrikalarının bilinçsiz bir şekilde özelleştirilmesinden, ülke tarımı ve ekonomisi büyük bir darbe alacaktır. Şeker fabrikası tamamen Cargill’in kontrolüne girecektir. Tüm bu nedenlerle şeker fabrikalarını özelleştirme kararının yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Sektörün stratejik özelliği ve gıda güvenliği açısından özelleştirmenin yapılmaması, mutlaka özelleştirilecekse de ehil ellere, yani ABD ve AB örneklerinde olduğu gibi işletme hakkı Pancar Kooperatiflerine devredilmelidir. Bu şartlar altında gerekli altyapı oluşturulmadan sadece hazineye gelir sağlama amaçlı yapılacak bir özelleştirme sektörün sonunu getirecektir ve siyasiler aldıkları bu kararın sonuçlarını da iyi değerlendirmelidir” sözlerini kullandı.